Blog

Paleo, Samuraj, Keto – z czym to się je?

dobra dieta

Paleo, Samuraj, Ketoza – 3 tajemnicze nazwy odnoszące się do konkretnych sposobów odżywiania. W szczególności polecane wyczynowym sportowcom, osobom aktywnym fizycznie, ale nie tylko. Moim zdaniem poniższe modele żywieniowe są swoistymi ‘perełkami’ pośród całego gąszczu diet. Dlaczego? Ponieważ wszystkie eliminują lub redukują do minimum substancje anty-odżywcze, takie jak gluten, laktoza, kwas fitynowy. Ponadto ich menu opiera się tylko i wyłącznie na pełnowartościowych produktach… serka wiejskiego ‘light’ i chrupkiego pieczywka ryżowego w nich nie uświadczycie. Oprócz tego zapewniają konkretny dopływ prądu w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego i mają pozytywny wpływ na estetykę naszej sylwetki – przy respektowaniu zasad każdego z opisanych modeli żywieniowych – krateczka na brzuchu gwarantowana.

PALEO

SAMURAJ

KETOZA

 ZAŁOŻENIA Dieta naśladująca przypuszczalny sposób odżywiania naszych przodków w okresie paleolitu. Dieta paleo wzbogacona o źródła bezglutenowych węglowodanów. Ketoza – to stan, w którym nasz organizm, jako głównego substratu energetycznego używa nie glukozy (jak w pozostałych dietach), a ciał ketonowych.
 CO JEMY?
  • warzywa
  • owoce
  • mięso
  • drób
  • ryby
  • jajka
  • grzyby
  • orzechy
Wszystkie produkty z tabeli ‘PALEO’ plus:

  • bulwy – ziemniaki, bataty, topinambur
  • ryż – biały i basmati
  • pseudozboża – szałwia hiszpańska (chia), szarłat (amarantus), komosa ryżowa (quinoa), gryka i kasza gryczana
  • zboża – kasza jaglana
  • kasztany, konopie
  • tłuszcze: masło klarowane, smalec, słonina, olej kokosowy, oliwa z oliwek extra virgin,
  • mięsa: boczek, golonka, żeberka, łopatka, karkówka, kiełbasa, bekon, salami, steki,
  • warzywa: cebula, kiszonki, jarmuż, szpinak, szparagi, brokuły, kalafior, por, czosnek,
  • awokado,
  • jajka,
  • rosół,
  • grzyby: pieczarki, shiitake,
  • zioła i przyprawy: wszystkie oprócz tzw. ‘mixów’.
CZEGO UNIKAMY?
  • zboża,
  • oleje rafinowane,
  • cukier,
  • nabiał,
  • rośliny strączkowe.
  • gluten,
  • cukier,
  • nabiał,
  • rośliny strączkowe.
  • ziemniaki,
  • kasza,
  • ryż,
  • makarony
  • pieczywo
  • nabiał (poza kilkoma wyjątkami),
  • rośliny strączkowe
  • orzechy
  • ciasta
  • lody
  • słodycze
  • alkohol.
DODATKOWA SUPLEMENTACJA
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • witamina c,
  • witamina d,
  • witamina K2
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • witamina c,
  • witamina d,
  • witamina K2
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • witamina d,
  • witamina K2
+ plusy
  • remedium na większość chorób układu pokarmowego,
  • dość szybka redukcja tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • węglowodany bezglutenowe, spożywane około treningowe i przed spaniem, zapewniają szybką regenerację mięśni i głęboki, spokojny sen.
  • posiłki nie muszą być regularne (jemy tylko gdy jesteśmy głodni),
  • nie ma potrzeby liczenia kalorii,
  • po przejściu kilku dniowego okresu tzw. ‘grypy węglowodanowej’, mamy wrażenie ‘jasności umysłu’,
  • brak tzw. ‘zjazdów energetycznych’ w ciągu dnia,
  • dużo krótsza potrzeba snu.
– minusy
  • posiłki powinny być regularne, rozplanowane pod kątem dziennego planu treningowego,
  • trudny, kilkunastodniowy etap detoksu cukrowego,
  • problemem może być dosyć czasochłonne przygotowanie posiłków.
  • posiłki powinny być regularne, rozplanowane pod kątem dziennego planu treningowego,
  • trudny, kilkunastodniowy etap detoksu cukrowego,
  • problemem może być dosyć czasochłonne przygotowanie posiłków.
  • 30 dniowy okres adaptacji – to dosyć trudny okres w trakcie którego nasz organizm uczy się jak czerpać energię z tłuszczu.
  • w tym czasie mogą wystąpić: bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie, grypa węglowodanowa.
DLA KOGO TAK?
  • dla osób cierpiących na: zgagę, refluks, zespół jelita drażliwego, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, trądzik, anemię,
  • dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową,
  • dla osób aktywnych fizycznie, ale także o umiarkowanie aktywnym trybie życia.
  • dla osób podejmujących częsty i intensywny wysiłek fizyczny,
  • dla osób intensywnie trenujących (sporty sylwetkowe, sporty, w których przeważają wysiłki anaerobowe).
  • dla osób chcących zredukować tkankę tłuszczową,
  • dla osób intensywnie trenujących (sporty wytrzymałościowe, wytrzymałościowo – siłowe),
  • dla osób, które mają problemy z regularnym odżywianiem.
DLA KOGO NIE?
  • dla wegan, wegetarian, miłośników diet wykluczających białko zwierzęce.
  • dla osób o siedzącym trybie życie, które nie podejmują większej aktywności fizycznej,
  • dla osób cierpiących na niektóre choroby autoimmunologiczne, alergie pokarmowe, wrzody, refluks,
  • może nie sprawdzić się u osób chorujących na cukrzycę, depresję, zespół jelita nadwrażliwego,
  • dla wegan, wegetarian, miłośników diet wykluczających białko zwierzęce.
  • dla osób cierpiących na hiperkortyzolemię i hiporkortyzolemię o tle autoimmunizacyjnym,
  • dla osób ze stanem tzw. ‘wyczerpanych nadnerczy’ i zaburzonym rytmem wydzielania kortyzolu,
  • dla osób niekonsekwentnych w swoim działaniu – odstępstwa od dieta i nawet chwilowe zwiększenie podaży węglowodanów w diecie, mogą ‘wyrzucić’ nas ze stanu ketozy,
  • dla wegan, wegetarian, miłośników diet wykluczających białko zwierzęce.

Powyższe modele żywieniowe nie są idealnymi dietami dla wszystkich. Aby zacząć stosować którykolwiek z nich, dobrze jest w pierwszej kolejności zrobić badania krwi i skonsultować się z lekarzem aby wyeliminować wszelkie choroby autoimmunologiczne.

Źródła:
‘Ketoza. Wejdź na wyższy poziom.’ Dawid Dobropolski
www.paleosmak.pl
www.keepfit.pl
www.dobropolski.com/blog

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Partnerzy:


Znajdź nas:


Wszelkie prawa zastrzeżone. 2017

Top